Zdrowy olej z czarnuszki

Obecnie dużą uwagę przykładamy do zdowej żywności, najlepiej aby była ekologiczna i jak najmniej przetworzona. Dobrym przykładem jednego z takich skłaników, gdzie nie potrzeba dodawać substancji konserwujących, barwników, cukrów i innych dodatków jest olej. Olej bardzo często wykorzystywny w kuchni do sałatek, surówek, smażenia, do dań pieczonych, stał się jednym z podstawowych składników. 

Oleje do sałatek

olej z czarnuszki zimnotłoczonyKażda gospodyni domowa powinna mieć minimum dwa – trzy rodaje olejów, które wykorzystuje zależnie od dań i potraw, które przyrządza. Innego oleju pownno używać się do smażenia i pieczenia, a innego do świeżych surówek i sałatek lub jako dressing. Aby urozmiacić dietę i przyswoić jak najwięcej substancji odżywczych z dań, które przyrządzamy warto sięgnąć po olej z czarnuszki zimnotłoczony. To olej z kminu czarnego, który posiada wiele właściwości zdrowotnych: niszcy niektóre komóki antyrakowe, wspomaga układ immunologiczny, pomaga przy alergiach, migrenach oraz w chorobie cukrzycy. Ponad to olej ten działa przeciwzakrzepowo i może hamować łysienie. Silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne powoduje, że olej ten, niegdyś zapomniany, obecnie wraca do łask. Aby wykorzystać drogocenne działanie oleju warto codziennie na czczo lub wieczorem przed snem wypić łyżeczkę oleju z czarnuszki zimnotłoczonego. Innym rozwiązaniem jest dodawanie tego oleju do sałate, surówek, kanapek lub jako dressing. Wykorzystanie olejów w kuchni nie musi sprowadzać się do oleju słonecznikowego lub rzepakowego.

Obecnie na rynku mamy szeroki wahlarz olejów zimnotłoczonych, które są znakomitym dodatkiem do sałatek. Niektóre przedsiębiorstwa oferują oleje tłoczone na zamównienie, które są na pewno świeże i bogate w składniki, które powinny zawierać. Warto stosować oleje zimnotłoczone, nierafinowane, gdyż są skarbnicą wielu cennych wtamin, których nie znajdziemy w standardowych olejach.