Turystyka kulinarna – nowe smaki w Kudowie – Zdrój

Coraz częściej słyszymy o pojęciu, jakim jest turystyka kulinarna. Poznawanie nowych smaków coraz częściej staje się głównym celem wycieczek w różne regiony Polski i świata. Czego warto spróbować podczas wypadu w góry? Jak znaleźć najlepszą restaurację? Planując pobyt w nowym miejscu koniecznie zapoznajmy się wcześniej z regionalnym menu!

Wyjątkowe restauracje malowniczej Ziemi Kłodzkiej

restauracja kudowaJednym z najpopularniejszych miejsc odwiedzanych przez turystów oraz kuracjuszy w masywie Śnieżki jest Kudowa- Zdrój, która jest zdecydowanie najlepszym wyborem dla każdego, kto marzy o połączeniu aktywnego wypoczynku z możliwością regeneracji sił w komorach lokalnego uzdrowiska. Jednakże udany wypad w góry nie mógłby się obyć bez spróbowania regionalnych specjałów takich jak kwaśnica czy oscypki. Dużą popularnością wśród turystów cieszą się także różnego typu nalewki oraz piwa regionalne, które aż proszą się o zaaranżowanie wyjątkowej atmosfery przy kominku. Do najlepszych lokalizacji jeżeli chodzi o punkty gastronomiczne jest tu ulica Zdrojowa, a na polecenie zasługują także lokale położone przy ulicy Słonecznej czy Fredry przy których możemy znaleźć mnóstwo atrakcyjnych restauracji oferujących regionalne potrawy. Możemy spróbować tu m. in. domowych pierogów, profesjonalnie przygotowanych polędwiczek, kwaśnicy, czy ryb. Bez wątpienia miejsca takie jak restauracja Kudowa to miejsce, które tworzy miłą atmosferę. Kolejnym punktem, który warto odwiedzić jest restauracja serwująca tradycyjne czeskie jedzenie oraz piwa regionalne. W związku z tym wyjazd z Kotliny Kłodzkiej nie mógłby się obyć bez spróbowania klasycznego dania kuchni czeskiej, jakim są  knedlicki z gulaszem czy bardzo popularny placek po węgiersku (zbójecku). Możemy liczyć tu na miłą obsługę, tradycyjne menu w przystępnych cenach oraz klimatyczną aranżację wnętrza. Wieczorny spacer po uliczkach Kudowy- Zdrój możemy także uatrakcyjnić wyjściem na drinka lub decydując się na spróbowanie regionalnej Śliwowicy, która jest tutaj jedną z najpopularniejszych nalewek.

Odkrywając nowe smaki warto także pomyśleć o zakupie regionalnych produktów takich jak sery, piwa regionalne czy różnego typu alkohole. Popularność turystyki kulinarnej sprawia, że mamy szansę poszerzyć swoje horyzonty oraz otwierać się na nowe doświadczenia, dzięki czemu nasze podróże mają szansę stać się niezapomnianym przeżyciem wartym wspomnień.