Pozytywne działanie oleju z rokitnika

Rośliną, którą chętnie wykorzystuje się jako środek leczniczy i kosmetyczny, jest rokitnik. Swoją popularność zawdzięcza zawartości flawonoidów oraz witamin. Rokitnik jest silnie rozgałęzionym krzewem, którego pączki mają jajowaty kształt oraz złocisto miedziany kolor. Owoce tej wspaniałej rośliny są bogate w witaminę A, B, C oraz E. Poza tym zawierają cenne pierwiastki chemiczne, jak żelazo, wapń oraz mangan.

Bogactwo składników zawartych w oleju z rokitnika

olej z rokitnikaOwoce bogate są także w kwas palmitynowy, a także zawiera beta karoten. Często spożywa się je w wersji surowej, a także przyrządza się z nich różnorodne przetwory, jak dżemy i konfitury. Z kolei olej z rokitnika ma zastosowanie w kosmetyce, często jest składnikiem kremów oraz preparatów, które mają poprawić stan skóry. Dzięki wysokiemu stężeniu kwasu palmitynowego olej przyśpiesza regenerację naskórka oraz wspomaga gojenie ran. Świetnie sprawdza się nie tylko jako środek służący pielęgnacji skóry, gdyż może być także stosowany w stanach gorączkowych, stanach zapalnych oraz problemach z żołądkiem. Jest doskonałym lekiem na wiele dolegliwości układu pokarmowego, pomaga w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a także w przypadku nadciśnienia. Posiada wiele substancji prozdrowotnych, a flawonoidy mają działanie przeciwutleniające. Garbniki działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Stosowanie oleju z rokitnika jest doskonałym sposobem na pozbycie się wielu dolegliwości, można go stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, pomaga w zachowaniu młodego wyglądu, a także w zachowaniu doskonałego zdrowia. Zwalcza zgagę, wrzody żołądka, wspomaga pracę jelit, a także zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Stosowanie oleju z rokitnika jest znanym sposobem na wiele dolegliwości, gdyż posiada on właściwości prozdrowotne. Ma on zastosowanie zarówno w medycynie, kosmetyce, jak i kuchni. To skarbnica witamin oraz cennych składników odżywczych, dlatego warto zadbać, by na stałe zagościł w naszym domu. Jego stosowanie przyniesie całą masę korzyści zdrowotnych. Ma także działanie profilaktyczne, zapobiega chorobom serca, infekcjom oraz alergiom. Można po niego sięgać także w celu wzbogacenia swojej diety w drogocenne kwasy omega, które poprawiają pracę mózgu oraz pozytywnie wpływają na wygląd skóry.