Niedrogie ciastka owisane

Płatki owsiane większość z nas kojarzy z poranną owsianką, gdzie gotuje się je na wodzie lub mleku i dodaje ulubione owoce i bakalie. To świetny, pożywny posiłek do dobry początek dnia, który od dawna polecają dietetycy i specjaliści od żywienia. Dla odmiany płatki owsiane można zamienić na kaszę jaglaną, którą tak samo się gotuje, z tym że nico dłużej.

Z czego są ciasteczka owsiane?

tanie ciastka owsiane bez mąkiPłatki owsiane są jednym z produktów, które co prawda naturalnie nie zawierają glutenu, jednak w czasie produkcji w zakładzie produkcyjnym bardzo często dochodzi do ich zanieczyszczenia glutenem. W wyniku tego są one powszechnie uważane za produkty z zawartością tego składnika, choć można znaleźć na rynku płatki owsiane bez glutenu, ponieważ w zakładzie produkcyjnym są wytwarzane jedynie produkty wolne od tego rodzaju białka roślinnego. Z całych lub zmielonych płatków można przygotować tanie ciastka owsiane bez mąki, które z powodzeniem mogą jeść osoby na diecie odchudzającej, bezglutenowej czy chorujące na cukrzyce. Są niedrogie, ponieważ zawierają maksymalnie kilka składników będące bazą, ale można też do niej dodać dowolne składniki. Do ciastek owsianych potrzeba jedynie płatków owsianych, jajek, masła i ewentualnie słodu w postaci miodu, syropu z agawy czy ksylitolu. Oczywiście można ostatni składnik pominąć i dodać na przykład orzechy, rodzynki, żurawinę czy nasiona sezamu. Dla urozmaicenia smaku można do ciastek dodać czekoladę lub wiórki kokosowe. Ciastka bez mąki mogą być bardziej lub mniej kruche, w zależności od proporcji składników. Jeżeli dodamy więcej mokrych składników, to będą bardziej miękkie. Dobrym pomysłem jest dodanie do nich rozgniecionego widelcem banana, który nada im cudownego aromatu i słodkiego smaku. W ostatnim czasie stały się bardzo popularne wśród osób preferujących zdrowy tryb życia, gdyż są pożywne i małokaloryczne.

Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego, ale z uwagi na skład większości sklepowych produktów lepiej decydować się na zdrowe produkty, które mogą być równie pyszne co popularne batony, wafle czy ciasta. Ich przechowywanie jest takie same jak wszystkich innych ciastek, czyli w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdzie przez długi czas pozostaną świeże i kruche. Z powodzeniem można sobie zrobić ich większy zapas.