Czy kolendra jest popularna w kuchni?

 

Nikt nie lubi jeść jałowych dań. Zazwyczaj dodaje się w czasie gotowania w kuchni sól i pieprz, a także wiele innych przypraw, które mają poprawić smak przygotowywanego posiłku, a z odpowiednio dobranych ziół korzystają najwięksi szefowi kuchni!

Do czego używa się kolendry?

niedrogi liść kolendryWiele przypraw, jakie możemy znaleźć obecnie w Polsce bardzo popularne są np. w Chinach i Indiach. Kuchnia jest jest miejscem, gdzie kucharze nie boją się eksperymentować, dlatego tak chętnie podejmują się stworzenia czegoś nowego, co będzie czymś oryginalnym dla kubków smakowych. Przypraw używa się do mięsa, ryb, ale również do posiłków bezmięsnych. Takim przykładem może być niedrogi liść kolendry, ponieważ wykorzystuje się go zarówno do potraw mięsnych jak i bezmięsnych. Świetnie sprawdzi się w zupach z warzyw strączkowych, marynatach i pasztetach. Tak naprawdę kolendrę można znaleźć wszędzie, bo przewija się ona np. w curry, musztardach, sałatkach i ciastach. To zioło będzie idealnie współgrać z czosnkiem, cytryną lub bazylią. Co do ciast, to chętnie używana jest np. w cieśnie marchewkowym oraz miodowym. Warto wspomnieć również o tym, że kolendra ma swoje specjalne właściwości. Jest bogata w witaminę A, B oraz C. W leczeniu ziołami jest wykorzystywana do płukania jamy ustnej i gardła, ale również ma pomagać z gorączką, wzdęciami, a także obecna jest przy gojeniu ran i oparzeń. Poprawia także apetyt i niweluje stres. Zazwyczaj dodanie kolendry do jakiegokolwiek z dań wiąże się z tym, że jedzenie zyskuje mocny i piekący smak. Kolendrę można również hodować w domu, najczęściej w doniczce. Wystarczy zapewnić roślinie żyzną glebę i nie zapominać o podlewaniu. Przy użyciu liści kolendry warto pamiętać o tym, że ciemnieją one przy wysokich temperaturach i tracą swój smak, dlatego dodaje się je zazwyczaj pod koniec gotowania lub już z serwowanym daniem. Dzięki złożoności niektórych przypraw wcale nie potrzeba w serwowanym daniu obecności mięsa, ponieważ przyprawy te nadadzą jedzeniu odpowiedni aromat i smak. Warto więc mieć w kuchni pokaźną paletę przypraw, ponieważ w ten sposób można urozmaicić gotowanie czymś nietuzinkowym np. dodać do zupy przyprawę, o której nigdy wcześniej się nie pomyślało.

Obecność przypraw w kuchni nie jest czymś zaskakującym. Dobre jedzenie wiąże się z wyrazistością i aromatem, a często bywa tak, że jest to uzależnione od użytych przypraw i ziół, dlatego warto ich uzywać, a także eksperymentować z różnymi smakami.